top of page

קולונוסקופיה בכלל מהי?

קולונוסקופיה היא בדיקה של מערכת העיכול התחתונה באמצעות מכשיר הנקרא  קולונוסקופ.  הקולונוסקופ הינו צינור המכיל בקצהו מצלמת וידאו זעירה שתמונתה מוצגת ישירות על גבי מסך וידאו. בדיקה זו מאפשרת לרופא להתבונן בדופן המעי הגס לכל אורכו ולגלות שינויים ברירית כגון:

·דלקות: על רקע של זיהום או על רקע מחלת רקע כגון קוליטיס או קרוהן.

·גידולים שפירים הקרויים פוליפים.

·גידולים ממאירים.

·מחלת סעיפים (מעין כיסים בדופן המעי).

יתרונה הגדול של בדיקה זו הוא שבנוסף לאבחון היא מאפשרת לרופא גם: 

  1. להסיר פוליפים 

  2. לקחת דגימות רקמה לבדיקה פתולוגית

  3. לעצור דימומים.

רמת הדיוק של בדיקה זו היא כ – 95% והיא מאפשרת זיהוי פוליפים כבר בשלב צמיחה מוקדם רמה דיוק זו היא הגבוהה ביותר בהשוואה לבדיקות האחרות, כמו: בדיקת קולונוסקופיה וירטואלית ובדיקת דם סמוי בצואה. בדיקת הקולונוסקופיה הינה הבדיקה היחידה המאפשרת גם אבחון וגם טיפול (הסרת פוליפים) והיא בעלת רמת הדיוק הגבוהה ביותר המאפשרת גילוי פוליפים בשלב צמיחה מוקדם.

 

מתי יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה

התוכנית הלאומית למניעת סרטן המעי הגס מפרטת את המקרים בהם יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה:

אישה או גבר ללא בעיות (כאבי בטן, שינוי באופי היציאות ומספרן, דימומים רקטליים , דם סמוי חיובי בצואה ועוד) או הסטוריה משפחתית של סרטן המעי הגס, צריכים לבצע בדיקת דם סמוי או קולונוסקופיה החל מגיל 50 עד גיל 74.

אישה או גבר להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן המעי, צריכים לבצע קולונוסקופיה החל מגיל 40, או לכל המוקדם 10 שנים טרם גיל גילוי המחלה אצל קרוב המשפחה – המוקדם מבין השניים.

מקרים רבים של מחלות ממאירות במשפחה של סרטן המעי, סרטן הרחם או ריבוי פוליפים במעי, הנם סיבה נוספת לביצוע בדיקות בתדירות ובתזמון שונה ולכן יש לפנות לאחת מהמרפאות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס על מנת לשקול ביצוע הבדיקות בגיל צעיר אף יותר וכן לשקול ביצוע בירור גנטי לאיתור תסמונת לינץ או פוליפוזיס של המעי.

אישה או גבר שקיבלו תוצאת בדיקת דם סמוי חיובית, צריכים לעבור בדיקת קולונוסקופיה בטווח של עד 3 חודשים ממועד ביצוע בדיקת דם סמוי. אם לא ניתן לבצע את הבדיקה בפרק זמן זה, יש לבצעה לא יאוחר מ- 6 חודשים.

מה נבדק בפועל במהלך הקולונוסקופיה

כאמור, באמצעות הקולונוסקופיה נבדק המעי הגס כולו וחלק מהמעי הדק. המטרה העיקרית של הבדיקה לבדוק האם לחולה יש דלקות מסוגים שונים, טחורים חיצוניים ופנימיים, פוליפים וגידולים שפירים או מסוגים אחרים.

כיצד מתבצעת בדיקת קולונוסקופיה

הבדיקה תתבצע כמובן לאחר קבלת חומרי טשטוש, המכשיר מוחדר למעי הגס דרך פי הטבעת ובטכניקה מיוחדת מתקדם לאורך כל המעי הגס וחלק קטן של המעי הדק. במקרים מסוימים הבדיקה מבוצעת בהרדמה כללית וזאת בהתאם למצבו של החולה.

תוך כדי הבדיקה ניתן לבצע כריתת פוליפים, נטילת דגימות בהתאם לנדרש, חסימת דימומים ופעולות טיפוליות נוספות.

bottom of page